فرهنگ‌سازی در دل سریال‌های پرمخاطب هالیوود

فرهنگ‌سازی در دل سریال‌های پرمخاطب هالیوود



صنعت سینما به دلیل فراگیری جذابیت زیادی دارد و حالا چند سالی‌ست که جایش را خیلی محکم میان علاقه‌مندان باز کرده، اما همه این فیلم‌ها و سریال‌هایی که می‌بینیم، تنها ابزاری برای سرگرمی هستند؟

مجله مهر: اسم سینما که می‌آید، برق چشم خیلی‌ها تغییر می‌کند، عشاق این جادوی تصویری حالا دیگر آنقدر زیاد شده که هرکسی در میان انبوه محصولاتی وجود دارد، بالاخره اثری را مطابق سلیقه خودش پیدا می‌کند. قشر نوجوان و جوان در همه کشورهای دنیا در کنار تفریحات مختلفی که ممکن است داشته باشد، احتمالاً سینما و دیدن سوپراستارها در قاب تلویزیون یا روی پرده سینما را در دسته علاقه‌مندی‌های مهم قرار می‌دهد. شاید همین علاقه بیش از اندازه و در برخی موارد وصف ناشدنی بود که بزرگان این صنعت را به سمت تولیدات بیشتر و جذاب‌تر و هیجان‌انگیزتر کشاند. حالا سبد فیلم‌های سینمای خیلی بیشتر از قبل پر از فیلم‌های خانوادگی و جوان‌پسند است و برخی از همین فیلم‌ها تا هفته‌ها روی پرده سینما هستند و رکوردهای مختلف فروش را جابه‌جا می‌کنند.

اما در این میان نمی‌توان از یک اتفاق مهم چشم پوشید، آن‌هم محبوبیت بیش از اندازه سریال‌سازی میان شرکت‌ها و استودیوهای معروف است، به طوری که می‌بینیم خیلی از شرکت‌های بزرگ یا سریال می‌سازند یا استودیوهای مهمی وارد این عرصه شده‌اند و با یکه‌تازی پیش می‌روند. هرچند در این میان نمی‌توان از تأثیر حضور ستارگان سینما در سریال‌ها و مینی سریال‌های مختلف صحبت نکرد، آن‌هایی که تا دیروز تنها روی پرده نقره‌ای دیده می‌شدند، حالا به جای ۱۲۰ دقیقه، چند هفته مهمان تلویزیون خانه‌ها می‌شوند و آنقدر حضورشان جذاب است که هر مخاطبی را با خود همراه می‌کنند.

البته از آن جایی که خیلی از مخاطبان هستند که سریال را یک درگیری ذهنی مدوام و طولانی مدت می‌دانند و شرکت‌ها هم که متوجه شدند مخاطب‌هایشان حوصله دنبال کردن سریال را در هشت یا ۱۰ فصل آن‌هم ۲۰ قسمت برای هر فصل ندارد، پس با کوتاه کردن این زنجیره به فصل‌های ۱۰، هشت و حتی پنج قسمتی توانستند بیش از پیش در دل مخاطب جا پیدا کنند.

سریال چی می‌بینی؟

رد پای دیدن سریال‌های روز آنقدر در زندگی خیلی از ما جا خوش کرده که دیگر دغدغه ذهنی‌مان را تشکیل داده و در مواردی حتی بدون آنکه متوجه باشیم درباره سریالی که دیده‌ایم یا می‌خواهیم ببینیم صحبت می‌کنیم. منتظر قسمت یا فصل جدید هستیم یا اخباری درباره بازیگران و حاشیه‌های آن‌ها را دنبال می‌کنیم. این اتفاق دقیقاً همان چیزی است که از یک سریال موفق و تأثیرگذاری آن انتظار می‌رود. اما شاید چیزی که کمتر در ذهن‌مان پررنگ می‌شود این باشد که چقدر مسائل و موضوعاتی که در یک سریال مطرح می‌شود، روی زندگی شخصی و اجتماعی ما در یک کشور دیگر با فرهنگ متفاوت تأثیر دارد و چقدر ممکن است اطلاعاتی که از مجموعه می‌گیریم فارغ از درست یا نادرست بودن آن روی تصمیم‌گیری‌ها یا برخوردمان در زندگی روزمره مؤثر است.

فرهنگ‌تان را می‌سازیم!

با این پیش‌فرض‌ها به برخی از سریال‌ها که تا امروز پخش شده و اتفاقاً در ایران هم مخاطب زیادی داشته‌اند، را دوباره مرور می‌کنیم؛ برای این بررسی لازم نیست خیلی هم عقب برویم، همین «چرنوبیل» پنج قسمتی که دقیقاً بعد از فصل پایانی سریال پر مخاطب «بازی تاج و تخت» از اچ‌بی‌او پخش شد، برای از بین بردن تمام اعتماد و اطمینان از یک کشور کافی‌ست. برنامه‌ریزی دقیق بود، مخاطبان هشت ساله «بازی تاج و تخت» در اولین هفته‌ای که می‌دانستند دیگر سریال محبوبشان نیست، پای تلویزیون نشسته‌اند و حالا قرار است داستانی «واقعی» از آن فاجعه بزرگ در چرنوبیل را ببینند، موسیقی، رنگ فیلم و نوع روایت داستان همه را جذب خودش می‌کند. با همان قسمت اول قلاب آمریکا گرفته و حالا روسیه بارها و بارها ماجراها را تکذیب کند یا فیلم‌ها و سریال‌های مختلف بسازد، باز هم نمی‌تواند تأثیر و جریانی که «چرنوبیل» تنها با پنج قسمت داشت را تغییر دهد.

mehrnews.com/news/4668707

Write a comment